- broj 292 / 29. 01. 1999

DOGO ARGENTINO

PREVOD : J. Terzić


ZEMLJA PORIJKLA : Argentina.


DATUM OBJAVLJIVANJA ZVANIČNOG VAŽEĆEG STANDARDA : 29.01.1999.


UPOTREBA : Pas za lov na krupnu divljač (Montería)


F.C.I. KLASIFIKACIJA : Grupa 2 šnauceri i pinčeri, molosi i švajcarski planinski i govedarski psi.

Sekcija 2.1 molosoidni tip, mastfoidni tip.

Bez radnog ispita.


KRATAK ISTORIJSKI PREGLED : Dogo argentino vodi porijeklo iz provincije Kordoba koja pokriva središnju regiju Republike Argentine.
Tvorac ove rase pasa je Dr. Antonio Nores Martinez, (renoimrani) doktor i pripadnik stare fimilije tog prostora. Godine 1928., njegova ljubav prema psima, vjerovatno i kao dio porodičnog naslijeđa, vodi ga ka postavljanju osnove i standarda za novu pasminu koju naziva El Dogo Argentino. Njegov rad je bio zasnovan na metodičnom ukrštanju nekoliko čistih pasmina sa starim borbenim psom Kordobe koji je bio veoma snažan i okretan ali bez psihičke i genetske stabilnosti. Ova lokalna pasmina je bila proizvod ukrštanja mastifa, buldoga i bulterijera, te dobro poznata i cijenjena od strane pasioniranih ljubitelja borbi pasa, popularne aktivnosti koja je u svoje vrijeme obuhvaćala sve društvene slojeve.

Nakon potpunog i detaljnog ispitivanja karaktera te kroz odabir različitih generacija, Dr. Antonio Nores Martinez je ostvario svoju zamisao, formirao je svoju prvu familiju pasa. U početku, prihvaćen je kao pas za borbu ali naklonost ka lovu Dr. Nores Martineza je vodila da u jednom od njegovih uobičajenih monterija ova pasmina pokaže svoje osobine postajući tako ključna figura u svim njegovim putovanjima. Ubrzo, postaje odličan lovni pas na krupnu divljač.

Vremenom, njegova sposobnost prilagođavanja čini ovog psa veoma svestranim u njegovim funkcijama; dokazuje da može biti pleminit pratilac te vjeran i nenadmašan zaštitnik onih koje voli. Njegova snaga, istrajnost, oštar njuh i hrabrost su ga učinili da bude među najboljim psima za lov na divlje svinje, pekarije (četvoronožne životinje slične svinji), pume i ostale grabljive vrste koje se mogu naći u prostranim i raznovrsnim predijelima Argentine. Sklad i uravnoteženost ovih pasa te odlična, atletska mišićavost njihovih tijela su idealne osobine za izdržavanje dugotrajnih puteva u svim vremenskim prilikama i bespoštednu borbu sa gonjenim plijenom.

Kinološka Federacija Argentine i Seosko Udrženje Argentine priznaju ovu rasu 21. maja 1964. godine i otvaraju uzgojnu knjigu.

Tek 31. jula 1973. godine Međunarodna Kinološka Federacija prihvata dogo argentino pod svoje okrilje kao prvu i jedinu argentinsku pasminu a zahvaljujući ogromnoj ljubavi, radu i trudu Dr. Agustin Nores Martinez-a, bratu i naslijedniku njenog stvaraoca.


OPŠTI IZGLED : Molosoidan tip, mezomorfičan i makrotaličan, u okviru željenih proporcija bez gigantskih dimenzija. Njegova pojava je skladna i moćna zahvaljujući jakim mišićima koji se ističu pod čvrstom i elastičnom kožom, pripijenom uz tijelo ne previše labavim potkožnim tkivom. Korača tiho ali sigurno, mudro i sa sposobonšću brze reakcije, pokazujući svojim pokretima svoju stalnu veselu narav. Iskren i odan, upadljive bjeline, sa tjelesnom snagom koja ga čini pravim atletom.


VAŽNE PROPORCIJE : Kao mezomorfna životinja, nijedan dio ne odstupa od cijeline tijela koje je skladno i uravnoteženo. Mezocefaličan, dužina nosnog dijela je jednaka lobanjskom.

Visina u grebenu je jednaka visini u sapima.

Dubina grudnog koša je 50% visine u grebenu.

Dužina tijela prelazi za 10% visinu u grebenu.


PONAŠANJE I TEMPERAMENT : Veseo, otvoren, pokoran, prijateljski, tih, uvijek svjestan svoje snage. Nikad ne bi trebao biti agresivan na što se treba strogo obraćati pažnja. Njegov nadmoćni stav ga čini uvijek spremnim da se bori za svoju teritoriju sa pripadnicima istog pola a što je najviše svojstveno za mužjake. Kao lovac, on je oštar, tih i neustrašiv.


GLAVA : Mezocefaličnog tipa, izgleda snažno i moćno, bez oštrih uglova ili izraženih udubljenja. Gornja linija profila je konkavno-konveksana: konveksna na lobanji zbog izraženih mastikatornih mišića i potiljka; i blago konkavna u predijelu lica. Glava se spaja sa vratom formirajuci jak misicni luk.


REGION LOBANJE :

Lobanja : Kompaktna, konveksna antero-posteriorno i transverzalno. Zigomatični lukovi su dosta razmaknuti od lobanjske duplje formirajući veliko udubljene slijepoočnice koje stvara prostor za veliki razvoj mišića iste. Okcipitalna kost nije jasno vidljiva zbog razvijenih mišića vrata. Centralno udubljenje lobanje je blago primjetno.

Stop : Blago definisan, predstavlja prelaz sa konveksnog regiona lobanje u blago konkavni region lica. Posmatrano sa strane, stop je jasno izražen zahvaljujući reljefu supercilijarnih lukova.


REGION LICA : Jednke dužine kao i lobanja.

Nosna pečurka : Širokih nazalnih fosa. Crno pigmentisana. Blago je podignuta ka naprijed završavajući konkavni profil njuške. Posmatrano iz profila, prednja linija nosa je okomita i prava, podudarajući se sa maksilarnim rubom ili blago isturena ka naprijed.

Njuška : Snažna, sa dužinom nešto malo većom od dubine, dobro razvijena u širinu, sa stranama koje blago konvergiraju. Gornja linija je blago konkavna što je posebna karakteristika dogo argentino.

Usne: Umjereno debele, kratke i pripijene. Sa neukočenim rubovima i preferiranim crnim pigmentom.

Vilice / Zubi: Vilice su snažne i dobro adaptirane; bez prognatizma bilo inferiornog ili superiornog. Vilice bi trebale biti blago konvergentne, omogućavajući homogenizaciju dentalnih arkada. Vilice obezbjeđuju maksimalan kapacitet ugriza. Zubi veliki, dobro razvijeni, čvrsto usađeni, izgledaju čisti i bez kariesa. Preporučuje se kompletna dentacija, sa prioritetom na homogenizaciju dentalnih arkada. Zubalo je klještasto, iako je i makazasto prihvaćeno.

Obrazi : Široki i djelimično ravni, bez nabora, izbočenja ili udubljenja, pokriveni jakom kožom.

Oči : Tamne ili boje lješnika, sa preferirano crno pigmentisanim kapcima iako se nedostatak pigmenta na očnim kapcima ne smatra greškom. Bademastog oblika, mediano postavljene, rastojanje između očiju mora da bude veliko. U cijelini, pogled bi trebao da odražava budnog i živahnog psa, ali u isto vrijeme strog naročito kod mužjaka.

Uši : Postavljene visoko i lateralno, sa dobrim rastojanjem između njih zbog širine lobanje. Zbog funkcionalnosti, uši bi trebale biti kupirane i podignute, trouglastog oblika, čija dužina ne prelazi 50% dužine prednjeg ruba ušne školjke prirodnog uha. Nekupirane uši su srednje dužine, široke, debele, ravne, i zaokružene na vrhu. Pokrivene su glatkom dlakom koja je nešto kraća od one koja pokriva ostatak tijela; i na kojima mogu biti prisutne male tačke, što se ne kažnjava. Nekupirane, uši vise pokrivajući pozadinu obraza. Kad je pas na oprezu, one mogu biti polu-uspravljene.


VRAT : Srednje dužine, snažan i uspravan; gornja linija blago konveksna. Konusno oblikovan, spaja glavu u mišićnom luku koji sakriva sva koštana istaknuća na ovom dijelu i naliježe na grudni koš u širokoj osnovi. Pokriven je debelom i elastičnom kožom koja slobodno klizi preko potkožnog tkiva koje je nešto opuštenije nego na ostalim dijelovima tijela. Gradi mekane i neviseće nabore u nivou grla, što je bitna osobina za funkcionalnost pasine. Dlaka u ovom dijelu je neznatno duža od one na ostalim dijelovima tijela.


TIJELO : Dužina (od tačke ramena do stražnje tačke tijela) premašuje visinu u grebenu za 10%.

Gornja linija : U nivou, greben i vrhovi kostiju sapi su jednake visine čineći najvisočije tačke leđne linije.

Greben : širok i uzvišen

Leđa : široka i snažna, sa potpuno razvijenim mišićima koji formiraju blago uzvišenje i zaokruženje ka bedrenom dijelu leđa (slabine).

Slabine : Snažne i skrivene pod razvijenim lumbarnim mišićima koji formiraju središnju (medianu) brazdu duž kičme. Nešto su kraće od dorzalnog regiona, dižući se lagano ka vrhovima sapi. Razvijenost mišića u dijelovima gornje linije čini da dogo pokazuje nešto “ulegnut” profil sto u stvari nije tako – ovo je rezultat punog razvoja leđnih i kičmenih mišića odraslih pasa.

Sapi : Srednje dužine, velike i mišićave, jedva pokazujuci vrhove iliuma i ishiuma. Širina je jednaka ili nešto manja od širine grudnog koša; linija sapi pada u blagom konveksnom luku ka početku repa za 30 stepeni u odnosu na horizontalnu liniju.

Grudni koš : Širok i dubok. Vrh grudne kosti je u nivou sa vrhom ramenog zgloba (skapulo-humeralni zglob) a donja linija grudi minimalno u nivou sa laktom. Grudni koš je prostran, obezbjeđujući maksimalan plućni kapacitet, zajedno sa dugim i blago zakrivljenim rebrima koja se spajaju sa grudnom kosti u nivou lakta.

Stomak : Blago uvučen iznad donje linije grudnog koša, nikad uvučen kao u hrtova. Jak sa dobrom zategnutošću mišića jednakoj kao na bokovima i sapima.


REP : Postavljen srednje visoko, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na gornju liniju. Sabljastog oblika, debeo i dug, dosežući do skočnog zgloba ali ne dalje. U mirovanju visi prirodno; kad je pas u akciji, blago je podignut iznad gornje linije i stalno u pokretu. U kasu, nošen je u nivou sa gornjom linijom ili malo iznad.


NOGE


PREDNJE NOGE : Posmatrane u cjelini, formiraju jaku i čvrstu strukturu kostiju i mišića, proporcionalnu sa veličinom psa. Prednje noge su ravne i okomite, gledano frontalno ili iz profila.

Ramena : Visoka i proporcionalna. Vrlo snažna, sa izraženim mišićnim konturama bez preobilnosti. Naliježu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na horizontalnu ravan.

Nadlaktica : Srednje dužine, proporcionalna cjelini. Snažna i veoma mišićava, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na horizontalnu ravan.

Laktovi : Jaki, pokriveni sa debljom i rastegljiviom kožom, bez nabora. Prirodno postavljeni naspram zidova grudnog koša te izgledaju kao da su dio njega.

Podlaktica : Jednake veličine kao i nadlaktica, okomita u odnosu na horizontalnu ravan, jakih i pravih kostiju i dobro razvijene muskulature.

Zglob došaplja : Širok i u liniji sa podlakticom, bez koštanih neravnina ili nabora kože.

Došaplje : Blago ispruženo, jakih kostiju, iskošeno pod uglom od 70 do 75 stepeni u odnosu na horizontalnu ravan.

Prednje šape : Zaobljene; kratkih, jakih, čvrsto zbijenih prstiju. Mesnatih, tvrdih jastučića, pokrivenih sa crnom kožom grubom na dodir.


ZADNJE NOGE : Srednje uglovanosti. Posmatrane u cjelini, snažne, moćne i paralelne; oslikavajući ogromnu snagu koju zahtjeva njihova funkcija. One obezbjeđuju odgovarajuće odgurivanje i određuju tipičan način hoda psa.

Butina : Dužine proporcionalne cjelini. Snažna sa poptuno razvijenom i vidljivom muskulaturom. Kokso-femoralni ugao je blizu 100 stepeni.

Koljeno : Postavljeno u istoj osi kao i noga. Femoro-tibialni ugao je blizu 110 stepeni.

List noge : Nešto kraći od butine, snažan i kontinuitet je razvijene muskulature noge.

Skočni zglob : Tarzo-metatarzalna formacija je kratka, jaka i stabilna, omogućavajići snažnu propulziju zadnje noge. Skočni zglob je jak sa izraženim vrhom. Ugao tibio-tarzalne formacije je blizu 140 stepeni. Jak metatarzus, skoro cilindričan, pod uglom od 90 stepeni u odnosu na horizontalnu ravan. Čaporci bi trebali biti odstranjeni kod pasa rođenih sa njima.

Zadnje šape : Slične prednjim, nešto manje i šire, ali jednakih karakteristika.


KRETANJE : Agilno i čvrsto; sa primjetnom promjenom kada pas pokazuje interesovanje za nečim, mijenjajući se u izdignut stav i odgovajajući brzo refleksima, tipično za ovo rasu. Tih korak, izdužen kas, dobre prednje suspenzije i snažne zadnje propulzije. U galopu, pas pokazuje svu svoju energiju ispoljavajući svoju snagu u potpunosti. Sve četiri šape ostavljaju jednostavne, paralelne tragove. Lagano koračanje nije dozvoljeno i smatra se ozbiljnom manom.


KOŽA : Homogena, nešto deblja, ali glatka i elastična. Prijanja uz tijelo poluopuštenim potkožnim tkivom koje omogućava slobodno pomjeranje bez formiranja relevantnih nabora, osim predjela vrata gje je potkožmno tkivo opuštenije. Sa što je moguće manje pigmentacije koja se pojačava sa godinama. Pretjerana pigmentacija kože nije dozvoljena. Prednost treba da se da psima sa crno obojenim rubovima usana i mukozom očnih kapaka.


DLAKA : Jednolika, kratka, ravna, glatka na dodir, sa prosječnom dužinom od 1.5 do 2 cm. Promjenljive gustine i debljine u skladu sa različitim klimatskim podnebljima. U vrlo toplim klimatskim sredinama dlaka je rijetka i tanka (omgućavajući koži da se vidi kroz nju i čineći pigmentirane regione vidljivim što se ne kažnjava). U hladnom klimatskom podneblju, ona je deblja i gušća i može imati još jedan sloj dlake ispod.


BOJA : Potpuno bijel. Samo jedna crna ili tamno obojena mrlja oko oka može biti dozvoljena, pod uslovom da ne pokriva više od 10% glave. Između dva psa jednake građe, sudija treba uvijek izabrati onog koji je bjelji.


VELIČINA :

Visina u grebenu : mužjaci : 62 to 68 cm.

ženke : 60 to 65 cm.


GREŠKE : Svako odstupanje od prethodno navedenih tačaka treba da se smatra greškom a njeno kažnjavanje treba da je u skladu sa stepenom njene izraženosti.


OZBILJNE GREŠKE :

Slabo razvijen kostur i muskulatura.
Nosna pečurka sa malo pigmenta.
Viseće usne.
Mali, slabi i pokvareni zubi. Nedostatak zuba.
Presvijetle oči, entropija , ektropija
Bačvast grudni koš; grudi oblika kobilice broda.
Ravna rebra.
Prevelika uglovanost zadnjih nogu.
Predug skočni zglob.
Netipično kretanje.
Pretjerana pigmentacija kože kod mladih pasa.
Pojavljivanje malih površina obojene dlake
Nestabilan temperament.

DISKVALIFIKACIONE GREŠKE :

Agresivnost.
Nosna pečurka bez pigmenta.
Predgrizajuće ili podgrizajuće zubalo.
Svijetlo plave oči; oči različite boje (heterokromija).
Gluvoća.
Duga dlaka.
Mrlje na dlaci tijela. Više od jedne mrlje na glavi.
Visina ispod 60 cm i preko 68 cm.

Svaki pas koji jasno pokazuje nepravilnosti u ponašanju i izgledu biće diskvalifikovan.


N.B. : Mužjaci trebaju imati dva normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.

 
2023 dogocentral.com
Done by IMS and Terzic