Kao uvod u tekst o temperamentu slijedi dio napisan od strane Agustin Nores Martineza a koji je objavljen u njegovoj knjizi "El Dogo Argentino":

"Vidio sam svog starog Koba iz pampi, lovca na brojne divlje svinje, koji se mnogo puta borio sa odraslim pumama u planinama, čija je glava i čije je tijelo nosilo ožiljke iz njegovih borbi koje su nekoliko puta bile i borbe na smrt, kako strpljivo podnosi najiritirajuća zadirkivanja djece, bez pokazivanja ljutnje, ili najmanje namjere da ugrize."

Dogo traži blizinu svojih vlasnika; za dogo argentino se kaže da nikad ne leži pored vaših stopa, on leži na njima. On je pouzdan čuvar, zainteresovan za sve i koji uživa u društvu prijatelja njegove porodice. Primjeti li direktnu prijetnju za bilo kog člana porodice, uvijek će reagovati zaštitnički. Dogosi vole djecu sa velikom ljubavlju. U vidokrugu najmlađih, dogo će se ozariti kao dijete ne Božićno jutro. Oni su nježni i puni ljubavi prema djeci i porodici koliko su ustrajni u borbi sa svojim plijenom.

Toplina bića i udobna sofa će čuvati odraslog dogosa mirnog satima. Oni su čisti kućni psi čija dlaka zahtjeva malo brige.

Vježbe poslušnosti su zabavne za dogo argentino. Oni su prirodni pratioci i izvrsno reaguju na pozitivnu i motivirajuću obuku. Uživaju u radu i čine vlasnika zadovoljnim. Sa druge strane, dogo argentino ne razumije grub trening i ponekad će izgledati tvrdoglav prema ovakvoj metodi obuke. Njegov temperament je stabilan i ostavlja utisak brze prilagodljivosti različitim situacijama. Dok radite vježbe poslušnosti, uvijek imajte na umu da je dogo argentino lovački pas. Kao i sa svim drugim lovnim psima, uvijek ćete raditi na usmjeravanju njegove pažnje ka vama a ne prema uzbudljivim mirisima okoline. On će osjećati mirise u zraku i na zemlji što može biti vrlo zbunjujuće za psa dok se radi sa njim. Zbog toga, morate ga naučiti da postoji vrijeme za rad i vrijeme za lov, što može biti test strpljenja i za vodiča i za psa.

Dogo argentino je takođe vrlo osjetljiv pas koji rijetko treba fizičke opomene. Teška ruka i okrutan vlasnik će vrlo brzo upropastiti ovog psa. Ova osjetljivost omugućava iskusnom vlasniku da obuzda ili preusmjeri lovni nagon u druge prihvatljive oblike ponašanja koji su pogodni za život u neseljima. Blage i i dosljedne korekcije su mnogo uspješnije nego grube fizičke kazne. Obično je povišen ton glasa dovoljan za prenos komande.
Dogo argentino je vrlo inteligentan i njegov trening je "mač sa dvije oštrice". Sa jedne strane, dogo lako uči uz pomoć pozitivne motivacije, dok sa druge strane, prekomjereni rad i ponavljanje vrlo brzo dosade.

Dogo argentino je dobar čuvar. Uvijek je na oprezu i, uz pravilnu socijalizaciju, ima dobru sposobnost procjenjivanja. Svakako, s obzirom na činjenicu da je lovački pas, dogo argentino nije tip psa kojeg bi ste mogli ostaviti pred vašom kućom i očekivati da će on tu i ostati.

Kao zaključak, vrlo jasno se vidi da dogo nije pas za svakog. Njegov ekstremno jak lovni nagon i istrajnost, spojeni sa visokim nivoom energije i inteligencije, rezultiraju u psu koji je previše za jednog prosiječnog vlasnika.

 
2023 dogocentral.com
Done by IMS and Terzic